Zamyšlení, inspirace...

Advent je přípravou na Vánoce

25. 11. 2011 23:22
Rubrika: Nezařazené | Štítky: zamysleni

Myslím, že Vánoce má skoro každý rád. Neříkám, že každý, neboť si uvědomuji, že i v dnešní době se najde někdo, kdo se na tyto svátky netěší. Může to být vdovec, vdova, bezdomovec, zklamaný mladý člověk, kterého opustila jeho milovaná, opuštěný manžel, manželka apod. Tito lidé se moc netěší, neboť všichni vnímáme Vánoce jako svátky, kdy se celá rodina má sejít kolem vánočního stolu a stromečku. A jim tam bude někdo blízký chybět, anebo nebudou mít vůbec kam jít.

 

Přes všechny tyto věci, které jsem vyjmenoval, neměli bychom ale podcenit čas přípravy na Vánoce. Naším úkolem je znovu objevit krásu adventu. Nemáme vnímat těchto – letos 27 dní – jako dobu předvánočního zmatku, smutku osamělých lidí, rozechvělého očekávání dětí, spěchu, starostí s nákupem dárků apod. Ale máme vnímat i ticho rána, kdy celá příroda spí a přitom čeká. I my máme celý advent čekat na příchod Toho, který chce obdarovat i nás. Máme zažít to, že někdo velmi bohatý nám dal to nejcennější, co měl, svou lásku, pochopení a odpuštění, abychom z toho zase mohli i my rozdávat dál – např. těm opuštěným, bezradným a chudým.

 

Abychom to zažili, nesmíme se nechat zaskočit mohutným nástupem „vánoc“ v obchodech. Nezbývá nám nic jiného než se obrnit, nakupovat s rozmyslem a každý den, ať již v ranních rorátech nebo ve večerní modlitbě, se vracet k základu adventu – k očekávání vtělení Toho, který se narodil pro každého z nás osobně.

 

Zkusme si pořídit adventní věnec, který je symbolem koruny, krále, věčnosti, společenství, lásky, radosti i naděje. Naděje z toho, že i v našem životě zvítězí život a světlo, ne smrt a hřích. Každý týden si zkusme zapálit o jednu svíčku víc. Svíce symbolizuje příchod světla na svět – příchod Ježíše Krista. Každý den zkusme určený počet svíček doma zapálit a věnovat tichou chvíli zamyšlení nad sebou, svojí rodinou a světem kolem nás a nebát se v modlitbě přicházejícímu

Světlu odevzdat všechno, i temnoty našeho srdce.

 

K tomu, abychom takto smysluplně prožili advent i Vánoce, vám i vašim

rodinám žehná

 

Pepa

Zobrazeno 1359×

Komentáře

MarjánkaN

Pepo, díky za krásné zamyšlení! Právě dnes dopoledne jsem něco takového potřebovala.

Pitka

Tož vzhůru do toho Pepo:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio